archieven

Provinciale archiefinspectie
rijk
gemeente

Archieven in Flevoland


| Genealogie Groningen | Genealogie Drenthe |
| Genealogie Hoeksche Waard | Genealogie Zeeland |
| Wegwijzer Genealogie |
| home | e-mail |

Op deze pagina vindt u een overzicht van alle archieven in de provincie Flevoland. Voor nadere toelichting en verwijzing naar de archieven in andere provincies zie de pagina Archieven in Nederland.
Op de site Flevolandbovenwater.nl vind u uitgebreide gegevens over de provincie Flevoland.

Geeft u aanvullingen en mutaties door per e-mail?


Provinciale archiefinspectie


Openbaarheid en toegankelijkheid van archieven en de provinciale archiefinspectie.

In principe zijn archieven van de overheid openbaar en kostenloos raadpleegbaar wanneer ze twintig jaar of ouder zijn. Voor sommige archiefstukken, zoals bevolkingsregisters en registers van de burgerlijke stand gelden langere termijnen. Ook is er voor andere archiefstukken die privacygevoelige informatie over nog levende personen bevatten verlenging van de termijn van de openbaarheid mogelijk tot maximaal 75 jaar na dato. Alle termijnen moeten gebaseerd zijn op de Archiefwet en mogen niet zomaar veranderd worden.
Wist u dat bij ALLE gemeenten en waterschappen deze regels gelden, ook wanneer ze niet bij een archiefdienst zijn aangesloten? U kunt dan terecht bij het gemeentehuis of waterschapskantoor.
Informatie en vragen over de openbaarheid, toegankelijkheid en andere zaken met betrekking tot archieven van gemeenten en waterschappen (en sommige archieven van kerken, zoals de doop- trouw- en begraafregisters), waar ze zich ook bevinden, kunt u verkrijgen bij de gemeenten en waterschappen zelf en bij de provinciale archiefinspecteur. Deze functionaris is in elke provincie benoemd en houdt namens GS toezicht op een goede zorg voor deze archieven, inclusief een goede openbaarheid voor het publiek. De provincies bevorderen ook dat alle gemeenten en waterschappen zich aansluiten bij een archiefdienst.
In de provincie Flevoland is de inspecteur te vinden op het volgende adres:

Bezoekadres: Visarenddreef 1, 8232 PH Lelystad
Postadres: Postbus 55, 8200 AB Lelystad
tel.: 03 20 - 26 53 35
fax: 03 20 - 26 52 60
e-mail: archiefinspectie@flevoland.nl
Inspecteur: mw. drs. I.E.C.M. Broos
Adjunct inspecteur: C.I.L. Houbraken

Vragen en opmerkingen over de openbaarheid van archieven bij de Regionale Historische Centra in de provinciehoofdsteden kunt u kwijt bij het Regionaal Historisch Centrum zelf of bij de Gebruikersraad van dat Regionaal Historische Centrum, waarin altijd een genealoog zitting heeft.

(laatste wijziging: 8-7-2007)


Rijksarchief in Flevoland


Het Flevolands Archief
Gemeenten

Het Flevolands Archief bewaart het geheugen van de provincie Flevoland in archieven en verschillende collecties. In Het Flevolands Archief vindt u tekeningen, foto’s, kranten, boeken en archieven over de geschiedenis van Flevoland.
Het Flevolands Archief is samenwerkingspartner voor diverse overheidsorganen. Dit zijn het Rijk, de Provincie Flevoland, de gemeenten Dronten, Lelystad, Urk, Zeewolde en het
waterschap Zuiderzeeland. Het archief verzamelt ook particuliere archieven.

Bezoekadres Oostvaardersdijk 1-13, 8242 PA Lelystad
Postadres Postbus 73, 8200 AB Lelystad
Telefoon 03 20 - 225 900
e-mail info@hetflevolandsarchief.nl
Openingstijden

Dinsdag t/m donderdag van 13:00 uur – 17:00 uur.

Dienstverlening

Het Flevolands Archief beheert 350 collecties, onder andere een AVM collectie, een bibliotheek met 3800 titels en een papieren archief. Daarnaast vindt u bij er 50.000 kaarten en tekeningen en ruim 23.000 akten van de Burgerlijke Stand.
Bereikbaarheid

Per auto:

Uit het noorden (Heerenveen / Emmeloord):
Afslag Lelystad Noord / N302. Onderaan de afslag rechtsaf, richting Batavia Stad. Volgende rotonde rechtdoor. Na 5,5 km bij de rotonde nogmaals rechtdoor. Na 2 km bij de volgende rotonde linksaf, richting Lelystad/Batavia Haven (of volg de borden Batavia Stad om te parkeren bij Batavia Stad). Na 400 meter bij de rotonde rechtsaf, richting Batavia Haven. Rij rechtdoor op de kleine rotonde, u kunt parkeren in de VOC garage. Voor het gehele gebied geldt betaald parkeren.

Uit het zuid-westen (Amsterdam / Almere):
Afslag Lelystad Noord / N302 (tweede afslag Lelystad). Onderaan de afslag rechtsaf, richting Batavia Stad. Volgende rotonde rechtdoor. Na 5,5 km bij de rotonde nogmaals rechtdoor.
Na 2 km bij de volgende rotonde linksaf, richting Lelystad / Batavia Haven (of volg de borden Batavia Stad om te parkeren bij Batavia Stad). Na 400 meter bij de rotonde rechtsaf, richting Batavia Haven.
Rij rechtdoor op de kleine rotonde, u kunt parkeren in de VOC garage. Voor het gehele gebied geldt betaald parkeren.

Openbaar vervoer: Vanaf NS-station Lelystad kunt u met lijn 3 naar Nieuw Land, Batavia Stad en de Bataviawerf (halte Batavia Stad). De rit duurt slechts acht minuten. Er rijden ook treintaxi's.

Routekaart en parkeren:
Er is volop parkeergelegenheid in het gebied op korte loopafstand van Nieuw Land. De VOC-garage ligt vlak naast Nieuw Land.
Vrachtwagens die moeten laden en lossen bij Nieuw Land en mindervaliden worden verzocht de groene route te volgen. Touringcars kunnen, na afzetten van hun groep, de touringcar parkeren op de lang-parkeren parkeerplaats achter Mexx (paarse route). Bezoekers voor de VOC garage volgen de rode route. Ook is het voor bezoekers ook mogelijk om op één van de parkeerplaatsen van Batavia Stad te parkeren.

Laatste wijziging 29 december 2020
 Gemeentearchieven


Almere (stadsarchief)
Gemeenten Almere
Bezoekadres Stadhuispromenade 2, Almere.
 
Dat is op de begane grond in het gebouw van de Nieuwe Bibliotheek, tegenover het stadhuis.
Postadres Postbus 200, 1300 AE Almere
Telefoon 036 - 14 036 (vragen naar stadsarchief)
e-mail stadsarchief@almere.nl
Openingstijden

Dinsdag t/m donderdag van 11.00 -15.00 uur

Dienstverlening Voor stamboomonderzoek is Almere nog wat te jong.

Voor Digitaal Erfgoed Almere zie http://digitaalerfgoed.almere.nl/home.aspx
Bereikbaarheid

Het archief bevindt zich in de C-passage van het stadhuis (vanaf de grote hal is dit de rechter lichtgang)

Laatste wijziging 3 juli 2017Copyright ©: 1997-2017 Piet en Willeke Molema-Smitshoek (Zoetermeer)
Laatste aanpassing: 3 juli 2017


home | e-mail | Archieven in Nederland |